Audi e-tron GT quattro

Четири прстени на врвот на светот: Audi e-tron GT ја доби наградата World Car 2022

Audi e-tron GT quattro е голем победник на овогодинешното доделување на World Car наградите за автомобили, кои по 18-ти пат беа доделени во Њујорк. Номиниран во категориите Светски Електричен Автомобил на годината, Светски Автомобил со Високи Перформанси и Светски Дизајн на Автомобили на годината, e-tron GT quattro ја однесе титулата Светски Автомобил со Високи Перформанси на најголемата и најпрестижна церемонија на доделување на нови автомобили во светот, наречена „Оскари на автомобилскиот свет“. Повеќе од 100 авто-новинари од целиот свет темелно ги тестираа автомобилите што се квалификуваа, а потоа гласаа за нив.

 „Среќни сме што целосно електричниот Audi e-tron GT quattro беше финалист во три категории само една година по неговата светска премиера“, рече Оливер Хофман, член на Управниот одбор за технички развој, по програмата за награди. „Фактот што Audi e-tron GT quattro ја презема титулата „World Performance Car“ и со тоа оваа награда ја добива Audi по петти пат, секако, нѐ прави особено горди. Audi e-tron GT quattro докажува дека електричната мобилност може да биде одржлива, динамична и фасцинантна. Затоа тоа е важен дел од нашата посветеност на електричната мобилност“. Од 2026 година, Audi ќе лансира само нови модели со електрични погонски системи на глобалниот пазар. Почнувајќи од 2025 година, целото производство на локациите на Audi ќе биде јаглеродно неутрално. Тоа веќе се случува сега во Брисел, Ѓер и Болингер Хофе, каде се произведува Audi e-tron GT quattro.

 

Audi e-tron GT quattro

Софистициран систем за термичко управување за репродуктивни перформанси

Перформансите што му ја донесоа на Audi e-tron GT quattro наградата World Performance Car се обезбедени, во голема мера, благодарение на софистицираниот систем за термичко управување. Во Audi e-tron GT quattro тој систем се состои од четири термички кола. Тоа значи дека батеријата и компонентите на погонскиот систем остануваат на нивната идеална температура, што резултира со карактеристики на изведба кои можат да се репродуцираат во секое време.

Благодарение на интелигентното термичко управување, како и планерот на рути на патување, e-tron GT quattro ќе ја стави батеријата во идеален температурен опсег за полнење, во зависност од надворешната температура, дури и додека автомобилот вози – што е корисно за брзо полнење до 270 kW.

Audi продолжува да ја проширува својата победничка серија

Овогодинешната победа за Audi претставува севкупна единаесетта победа на World Car наградите за автомобили, со што брендот со четирите прстени станува најуспешен производител во историјата на доделувањето на овие награди.