Систем за пријавување неправилности
Whistleblower system


Нашиот Систем за пријавување на неправилности (Whistleblower system)

Усогласеноста со законските прописи и внатрешните правила, како и принципите утврдени во нашиот Кодекс на однесување и Кодексот на однесување за деловните партнери, има врвен приоритет во ПОРШЕ МАКЕДОНИЈА. Успехот на нашата компанија се заснова на интегритет и усогласеност. За да се исполнат овие стандарди, важно е да го утврдите потенцијално несоодветното однесување на вработен или добавувач и да се стави крај на тоа. Затоа, и доверивме на Централната канцеларија за истраги да управува со независен, непристрасен и доверлив Систем за пријавување на неправилности (Whistleblower system) во наше име.

Клучен столб на нашиот Систем за пријавување на неправилности (Whistleblower system) е начелото на процедурална правичност. Системот исто така гарантира најголема можна заштита за укажувачите, засегнатите лица и вработените кои придонесуваат во истрагата за пријавеното недолично однесување.

Ова исто така вклучува нудење можности за анонимно известување и комуникација. Уверуваме дека нема да правиме никакви чекори со цел да се идентификуваат анонимни укажувачи, кои не го злоупотребуваат нашиот Систем за пријавување на неправилности (Whistleblower system). Одмаздата на укажувачите и на сите лица кои придонесуваат во истрагите во ПОРШЕ МАКЕДОНИЈА нема да се толерираат. Инволвираните лица се сметаат за невини додека не се докаже вината. Истрагите ќе се водат со најголема доверливост. Информациите ќе бидат обработени во фер, брз и заштитен процес.

Како ги обработуваме Вашите пријави (известувања)?

Квалификуваните и искусни колеги во Канцеларијата за истраги темелно ја испитуваат секоја пријава (известување) за потенцијално недолично однесување на вработен во групацијата Volkswagen и систематски ја следат. Прво, ќе добиете потврда за прием. Потоа, Истражната канцеларија ја оценува Вашата пријава (известување). Ова вклучува собирање факти особено од укажувачот. Само доколку оваа првична оценка покаже основи за сомневање за прекршување, ќе започне истрага од страна на наменски доделената Истражна единица. Потоа, резултатите од истрагата ќе бидат оценувани од Истражната канцеларија и ќе бидат препорачани соодветни мерки. Информациите за статусот* и резултатот од постапката ќе Ви бидат дадени без непотребно одлагање.
Потенцијалните прекршувања на Кодексот на однесување на деловните партнери од страна на добавувачите, вклучувајќи сериозни ризици и прекршувања на човековите права и животната средина од директни и индиректни добавувачи, исто така, може да се пријават до Канцеларијата за истраги – како и пријави (известувања) за кои на друг начин е потребно итно постапување. Канцеларијата за истраги ќе ги извести одговорните сектори кои соодветно ќе го обработат проблемот. Ова особено вклучува преземање на неопходните мерки за минимизирање или прекинување на прекршувањата и/или ризиците.
* Времето на обработка варира во зависност од предметот на постапката
 
Повеќе информации за процедуралните принципи на Volkswagen Group во врска со процесирањето на пријавите можете да прочитате на следниот линк -> Правила на процедури 

 

Дали имате некаква загриженост или повратни информации во врска со производите или услугите на ПОРШЕ МАКЕДОНИЈА?

 

Ако имате било какви прашања или потреба од дополнително испитување во врска со Вашето ново или користено возило; повратни информации или поплаки за добиените услугите од ПОРШЕ МАКЕДОНИЈА Ве молиме контактирајте не преку електронската пошта office@porsche.com.mk.

Љубезно Ве молиме за разбирање дека Системот за пријавување на неправилности (Whistleblower system), за жал, не може да ги обработи поплаките на клиентите. 

 

Поднесување пријава (известување) преку нашиот Систем за пријавување на неправилности (Whistleblower system)

Системот за пријавување на неправилности (Whistleblower system) нуди различни канали за пријавување на потенцијално недолично однесување на вработените што овозможува брз увид и реакција од нашата компанија доколку е потребно.

 

Телефонска линија 24/7

Можете да направите извештај во 365 дена, 24 часа, користејќи го меѓународниот бесплатен број:

+800 444 46300*

Ако вашиот локален телефонски оператор не ја поддржува бесплатната услуга, можете да се јавите на следниот број што се наплатува:
+49 5361 946300.

*Во зависност од земјата од која се јавувате, можно е меѓународната бесплатна телефонска линија да не е достапна бидејќи некои оператори на телефонски мрежи не ја поддржуваат услугата. Ако е така, ве молиме користете го понудениот број за наплата или специфичниот број на вашата земја.

Земја

Бесплатна телефонска линија

Локален број

Бразил

0800-5912743

021-23911381

Мексико

001-800-4610242

0155-71000355

Република Словачка

0800-002576

02-33325602

САД

833-6571574

908-2198092

Јужна Африка

0800-994983

021-1003533

Малезија

1-800-819523

0154-600099

Аргентина

0800-6662992

011-52528632

Германија

0800 444 46300

05361-946300

Канал за известување преку интернет

Имате можност да користите платформа за веб-комуникација, преку следниот линк

https://www.bkms-system.com/bkwebanon/report/clientInfo?cin=22vwgroup16&c=mk&language=eng 

за да ја контактирате Канцеларијата за истраги на многу јазици. Овој систем е доверлив и технички обезбеден.

Дури и ако вашиот претпочитан јазик не е понуден во каналот за известување, можете да користите кој било јазик за да ја поднесете вашата пријава (известување). Можете исто така да контактирате со Канцеларијата за истраги на кој било јазик преку е-пошта или редовна пошта. 

Народни правобранители

ПОРШЕ МАКЕДОНИЈА назначи надворешни Адвокати да дејствуваат како Народни правобранители. Тие советуваат за Системот за пријавување на неправилности (Whistleblower system) или гарантираат дека пријавите (известувањата) од укажувачите се проследуваат анонимно до Канцеларијата за истраги, доколку го побарате тоа.

Доколку сакате да стапите во контакт со Народен правобранител, можете да ги најдете деталите за контакт на следниот линк: http://www.ombudsmen-of-volkswagen.com/ 

Електронска пошта – e-mail

Можете да стапите во контакт со Канцеларијата за истраги на Порше Холдинг Салзбург преку е-пошта:

io@volkswagen.de 

Централна канцеларија за истраги

Поштенска адреса:

Volkswagen AG, Central Investigation Office
Mailbox 1717
Berliner Ring 2
38436 Wolfsburg, Germany

Лично:

Ве молиме закажете состанок однапред, пишувајќи е-пошта до: io@volkswagen.de.

Дали имате некои прашања?

Прашања или предлози за подобрување во врска со Системот за пријавување на неправилности (Whistleblower system) може да се упатат и до Канцеларијата за истраги.

Доколку сте интервјуирани за цела на некоја истрага, имате можност да дадете повратна информација до Народниот правобранител како независно тело.

Понатаму, за сите прашања поврзани со Системот за пријавување на неправилности (Whistleblower system) можете да се обратите до нашиот локален Офицер за усогласеност преку е-пошта compliance@porsche.com.mk.