75 години спортски автомобили: Porsche слави успешна приказна

Во 1948 година, Фери Порше го реализираше својот сон за спортски автомобил: со својот тим го произведе Porsche 356 ‘бр. 1′ Роудстер.Тоа го означи раѓањето на легендарниот бренд и ги постави темелите за успешна приказна, за легендата на Porsche.


„75 години Porsche се залага за пионерски дух, страст и соништа. Прославуваме заедно со луѓе кои се инспирирани од соништата“, вели Оливер Блуме, претседател на Извршниот одбор на Porsche AG. Прославите започнуваат со специјалната изложба „Driven by Dreams“.


75 години спортски автомобили на Porsche“, кој се отвора на 27 јануари во „DRIVE“. Форумот на групацијата Volkswagen во Берлин и ќе трае до 10 септември 2023 година. Посетителите ќе имаат можност да се нурнат во визиите и потфатите на успешната приказна на Порше и да направат евиденција за своите соништа и вредности користејќи дигитален модул.


Driven by Dreams“ ја дефинира суштината на брендот. Понатаму, слоганот го одразува пристапот со кој луѓето зад Porsche работат секој ден за да ги исполнат соништата на клиентите ширум светот. „Горди сме на нашето наследство. Тоа е основа за успешна иднина. Нашето наследство го поврзуваме со иновации и напредок – и постојано додаваме извонредни нови моменти во уникатната приказна на Porsche“, објаснува Блуме.

Поглед наназад на концептуалното патување кон иднината

Porsche Vision 357 – инспириран од 356 – е одличен пример за тоа и може да се види за прв пат во Берлин. Со него, тимот за дизајн на Porsche внесува монолитен дизајн во сегашноста и покажува можни имплементации на идната дизајнерска филозофија: впечатлив пример е постојаното подобрување на светлосниот потпис, кој е и прогресивен и визионерски во начинот на кој покажува кон иднината. Основниот концепт е одраз на интеракцијата помеѓу традицијата и иновациите: како може да изгледа сонот на Фери Порше за спортски автомобил денес?

 

„Со Porsche Vision 357, создадовме многу посебен роденденски подарок. Тоа ја нагласува важноста на нашата дизајнерска ДНК базирана на 356″, вели Мајкл Мауер, потпретседател на одделот за дизајн на Porsche. „Концепт студијата е обид за кохерентно комбинирање на минатото, сегашноста и иднината. Пропорциите потсетуваат на историскиот модел, додека деталите го визуелизираат погледот кон иднината“. Изграден на платформата на 718 Cayman GT4 RS со 500 КС, Porsche Vision 357 претставува извонреден симбол за спортски перформанси.

 

Дизајнот е елементарна компонента на легендата на Porsche уште од самиот почеток. Визионерските студии и концептните автомобили ја формираат основата за непогрешлив и иновативен дизајн. „Креативно размислување за иднината е една од основните обврски на одделот за дизајн на Porsche. Концептите се базен на идеи што го хранат дизајнот на иднината“, вели Мауер. „Постојано сме на концептуално патување во иднината на мобилноста. Одново и одново, историјата на брендот служи како извор на инспирација. Да се погледне наназад на нашата традиција со иден концепт автомобил не е толку парадоксално како што може да изгледа. Креативната слобода е исто така важна: тука може да се појават вредни идеи, оние кои ни помагаат да ја замислиме нашата конзистентна дизајнерска филозофија во иновативни нови насоки“. 

Roadshow и изложби низ целиот свет

Успешната приказна за „75 години спортски автомобили на Porsche“ ќе биде прославена и во Автомобилскиот музеј Петерсен во Лос Анџелес, автомобилската изложба на најголема височина во светот на Гросглокнер и Швајцарскиот музеј за транспорт во Луцерн. Освен тоа, изложбените материјали од „Driven by Dreams“ ќе бидат однесени на повеќе од 60 дестинации во Европа и САД во „Heritage Truck“ специјално дизајниран за годишнината. Заклучокот на активностите ширум светот е автомобилскиот фестивал „Ренспорт Реунион“ во Калифорнија од 28 септември до 1 октомври.

Шеесет години од 911 и 100 години Ле Ман

Исто така, има уште две големи јубилеи кои треба да се прослават во јубилејната година „75 години на Porsche Sports Cars“: 60 години од 911 и 100 години од 24 часа Ле Ман. Уште од неговото претставување на Меѓународниот автомобилски саем (IAA) во септември 1963 година, 911 заслепува со својот иконски дизајн и неспоредливото возачко искуство, се вградува во колективната меморија на љубителите на спортски автомобили ширум светот. Причина за славење имаат и организаторите на најреномираната трка на издржливост во светот: на 10 и 11 јуни ќе ја одбележат стогодишнината од 24-те часа Ле Ман.

Секој производител на спортски автомобили сонува за успех на „Circuit des 24 Heures du Mans“, а Porsche има особено блиска врска со францускиот класик за издржливост: брендот е најуспешен на Ле Ман, како и единствениот учесник што бил претставен. на 24-часовната трка без прекин од 1951 година.