Иконските автомобили во 70-годишната историја на SEAT

• Во текот на изминатите 70 години, SEAT лансираше вкупно 75 модели

• Еволуцијата и модернизацијата на автомобилите е постојана во текот на целата историја на брендот од Шпанија

2020 година завршува, и покрај околностите, ова беше година на прослави за SEAT бидејќи компанијата ја прослави 70-годишнината од постоењето. Од 9-ти мај 1950 година до денес, брендот што ја стави Шпанија на тркала и претрпе длабока трансформација и демонстрираше постојан капацитет за повторно развивање.

Во текот на изминатите 70 години, шпанскиот производител на автомобили лансираше вкупно 75 модели, вклучително и различни верзии и генерации, меѓу кои и некои поголеми кои означија пресвртница. Почнувајќи од 1953 година со SEAT 1400, првиот автомобил произведен од компанијата или со легендарниот SEAT 600, кој беше претставен во 1957 година и наскоро стана симбол на слобода и мобилност. Во 1984 година пристигна првиот SEAT Ibiza, а во 1999 година SEAT Leon, кој е успешен во продажбата уште од неговото лансирање. 2016 година беше исто така извонредна година: компанијата влезе во SUV сегментот со SEAT Ateca, по што следуваа SEAT Arona и SEAT Tarraco.