Новиот Volkswagen Touareg сега достапен и со V8 мотор со 900 Nm!

Најмоќниот Volkswagen од сега е достапен за нарачка со V8 TDI мотор. Со 310 kW / 421 КС, тој е еден од најмоќните SUV со дизел мотори во светот. Ова 4.0-литарско осум цилиндрично возило има максимален вртежен момент од 900 Nm – ставајќи го на исто ниво со спортските супер-автомобили. Без разлика дали возите со мала брзина или на автопат, оваа моќност обезбедува врвни карактеристики на погонот и го прави Touareg V8 TDI сигурен партнер во секојдневна употреба. Како и кај V6 моторите на производна линија, новата V8 верзија исто така ги исполнува барањата на стандардот Euro 6d TEMP.

Touareg V8 TDI ја покажа својата неоспорна динамична природа во своето забрзување од 0 до 100 км / ч за 4,9 секунди. Тоа ги прави своите карактеристики јасни и во други области: дали се користи за влечење на приколки со коњи, чамци или градежна опрема, неговата максимална влечна моќ е 3,5 тони, што во комбинација со постојаниот погон на сите тркала 4MOTION, го прави идеално влечно возило за работа или рекреација.