Електричниот CUPRA e-Racer вози за прв пат на тркачка патека

– Тестовите на патеката ја потврдуваат успешната интеграција на батериите со останатите елементи на автомобилот
– Батеријата на е-Racer е составена од 6 072 батерии, што е еквивалентно на 9 000 батерии за мобилни телефони

CUPRA го одведе e-Racer на тркачката патека во Загреб – Хрватска за тестирање – за првпат ја поттикнува интеграцијата на електричниот акумулатор со остатокот од возилото.
Секој електронски, батериски и погонски систем претходно беше тестиран поединечно. Сега, сите елементи беа интегрирани за прв пат и нивното работење се тестираше на патеката во Загреб, со многу оптимистички резултати за тимот на CUPRA.

За време на деновите на тестирање, топлинските услови на патеката потврдија дека CUPRA e-Racer е подготвен да се справи со предизвиците на конкуренцијата. Првичните тестови даваа многу позитивни заклучоци.

Батеријата на овој целосно електричен тркачки автомобил е составен од 6 072 батерии, што е еквивалентно на батерија за 9.000 мобилни телефони. Со овие бројки, опсегот на е-Racer го прави совршено компатибилен за да се натпреварува на новите E-TCR (Електрични тркачки автомобили).

Податоците собрани во овие тестови ќе се користат за да продолжат да ги прилагодуваат системите, овозможувајќи следниот чекор да биде фокус на перформансите на возилото.
Потпретседателот на SEAT за истражување и развој, д-р Матијас Рабе, го потврди тоа”. Со CUPRA е-Racer ние сакаме да ги одведеме трките на следното ниво. Со ова можеме да докажеме го променивме мотоспортот и постигнавме успех. Мотоспортот е еден од столбовите на CUPRA, и сме горди на тимот што го создаде овој електричен тркачки автомобил”.